Articles

Whimbrel

Image
Whimbrel The most widespread of the curlews, nesting in the Arctic across North America and Eurasia, wintering on the coasts of six continents. Whimbrels tend to concentrate in flocks at a few favored spots in migration, so that the observer sees either many of them or else very small numbers. The name "Whimbrel," originating in England, apparently began as a loose interpretation of the bird's call.

Gambel's quail

Image
Gambel's quail Gambel’s Quail are gregarious birds of the desert Southwest, where coveys gather along brushy washes and cactus-studded arroyos to feed. Males and females both sport a bobbing black topknot of feathers. The male’s prominent black belly patch distinguishes it from the similar California Quail (the two species' ranges don't overlap). This ground-hugging desert dweller would rather run than fly—look for these tubby birds running between cover or posting a lookout on low shrubs.

Burrowing owl

Image
Burrowing owl Owls are unmistakable birds, and that goes double for a long-legged owl that hunts on the ground during the day. Burrowing Owls are small, sandy colored owls with bright-yellow eyes. They live underground in burrows they’ve dug themselves or taken over from a prairie dog, ground squirrel, or tortoise. They live in grasslands, deserts, and other open habitats, where they hunt mainly insects and rodents. Their numbers have declined sharply with human alteration of their habitat and the decline of prairie dogs and ground squirrels.

Northern cardinal

Image
Northern cardinal The male Northern Cardinal is perhaps responsible for getting more people to open up a field guide than any other bird. They’re a perfect combination of familiarity, conspicuousness, and style: a shade of red you can’t take your eyes off. Even the brown females sport a sharp crest and warm red accents. Cardinals don’t migrate and they don’t molt into a dull plumage, so they’re still breathtaking in winter’s snowy backyards. In summer, their sweet whistles are one of the first sounds of the morning.

Black-headed grosbeak

Image
Black-headed grosbeak Black-headed Grosbeaks are hefty songbirds with very large bills that are conical and thick at the base. They have large heads and short, thick necks. A short tail imparts a compact, chunky look.

Amphispiza bilineata

Image
Amphispiza bilineata The striking Black-throated Sparrow is a denizen of open deserts of the western United States and Mexico.

Actitis macularius

Image
Actitis macularius Tringa macularia   Linnaeus ,  1766 ,  Pennsylvania, USA . Formerly considered conspecific with  A. hypoleucos . Some authors have recognized two subspecies,  rava  in W of range and nominate in E, but differences generally considered minimal. Monotypic. Distribution: Much of North America, from Alaska across Canada to Newfoundland, S to SC California, E Arizona and W New Mexico, thence E to North Carolina. Winters from S USA through Central America and West Indies to South America S to N Argentina and C Chile; in most years, also Galapagos Is. Spotted sandpipers ( Actitis macularius ) are found throughout North and Central America, including the western Caribbean islands. Their breeding range extends from the northern Arctic to the southern United States. Their wintering grounds range from the extreme southern United States to southern South America, along with all the Caribbean islands. Spotted sandpipers live year-ro...